CSS logo

Familieliv – en miniguide: Få bedre plads til familien med disse greb
Udgivet juli 4, 2023

Føler du ikke, at du har nok tid til dem, der er vigtigst for dig? Læs videre for at se, hvordan du kan skabe mere plads i kalenderen til kvalitetstid med familien.

Det kan være udfordrende at finde tilstrækkelig tid til at gøre alt, hvad vi ønsker.

Især forældre har svært ved at få det hele til at gå op.

Ud over aflevering og afhentning, lektiehjælp, leg og hygge, pasning og pleje skal forældre også håndtere madlavning, oprydning, rengøring, planlægning, organisering, træning, aktiviteter, karriere og pleje af forholdet, hvis man er i et, samt ens eget og andres sociale liv. Hvis man har kæledyr, bliver hverdagen bare endnu mere hektisk.

Meget skal jongleres, og der er mange af os, der ikke bare vil have gøremål på programmet, men ønsker mere tid til leg og sjov og ikke mindst kvalitetstid med vores kære. Så hvordan kan man skabe bedre plads til det, der betyder mest?

Vi har set på, hvad der frustrerer mange forældre, samt råd og erfaringer fra forældre, der er på forskellige stadier i familielivet.

Selvom der er mange forskellige måder at være forældre på, er ønsket om en mindre stressende hverdag med mere tid sammen med børnene en universel ønske.

Her er nogle greb, der kan hjælpe dig med familielivet og give dig den kvalitetstid, du ønsker dig.

Gør kvalitetstid til førsteprioritet

Sæt kvalitetstid med din familie højest på prioriteringslisten, i hvert fald for en periode.

Vi ved, at det er lettere sagt end gjort.

Derfor er det vigtigt at nedprioritere noget for at få det til at ske. Det kan være svært, men det er nødvendigt for at skabe plads til det, der betyder mest.

Mange forældre vælger at prioritere væk fra husarbejde, renoveringsprojekter og træning for at få mere tid sammen som familie.

De sørger for, at weekenderne er rolige, så de kan tilbringe fridagene sammen eller deltage i aktiviteter som en familie. Dette kan omfatte at besøge familie og venner, tage på tur eller gøre andre ting, som alle kan lide.

Flere forældre understreger, at selv daglige opgaver kan blive til kvalitetstid, hvis man er til stede og engageret.

Psykologer anbefaler at bruge mindst 15 minutter hver dag, hvor man giver fuld opmærksomhed til børnene. Hvis man har flere børn, bør man både have kvalitetstid med hele familien, men også alene tid med hvert enkelt barn. Det er også vigtigt ikke at glemme sin partner.

Det behøver ikke at være mere end 15 minutter om dagen, hvis man ikke har længere tid til rådighed, men det er vigtigt at sætte tid af uden forstyrrelser, så hvert familiemedlem føler sig set og hørt.

Prioritér at nedprioritere oprydning og rengøring

Prioritér oprydning og rengøring på et minimumsniveau. Acceptér, at huset ikke vil være lige så pænt eller ryddeligt, som du ønsker det, eller som det var før I blev flere.

For at klare dette er det vigtigt at:

Huske at det vigtigste er, at huset er beboeligt. Accepter i hvert fald dette i en længere periode.

Ryd op med det samme efter jer, så rodet ikke hober sig op.

Har en fast rengøringsdag, hvor opgaverne er fordelt, så de bliver udført så hurtigt og effektivt som muligt.

Hvis I er flere forældre, anbefales det også, at hver person har sine faste opgaver, som de selv kan vælge, hvornår de skal udføres i løbet af ugen.

Lej et opbevaringsrum for at have mindre at rydde og vaske.

Alt, der ikke bruges regelmæssigt, kan opbevares på et eksternt depotrum, herunder børnetøj, børneudstyr og legetøj. Hvis børnene vokser fra det, er det nemt at tage det frem igen, når I er klar til at give tingene nyt liv, give det videre eller sælge det.

Et opbevaringsrum er også praktisk for forældre, der dyrker forskellige udendørsaktiviteter. Kano-udstyr, telte og campingudstyr, sportsudstyr, sæsonbetonet legetøj og tøj, ski- og vinterudstyr kan alle opbevares på et depotrum for at spare plads og reducere rod og behov for oprydning derhjemme.

Find et opbevaringsrum i nærheden af dig.

På den måde undgår man diskussioner om rod i hjemmet og samtaler om alt det, der skal gøres, og hvem der skal gøre hvad. Man undgår også, at én person ender med at stå for al husarbejdet, hvilket kan skabe dårlig stemning i de fleste forhold.

Ikke så nemt at mindske husarbejdet?

For dem af os, der nogle gange kan have lidt støv på hjernen, kan det være ret frustrerende, hvis tingene hele tiden står i vejen eller der er pletter overalt. For nogle af os betyder et ryddeligt hjem nemlig ro i sjælen og tilfredshed.

I stedet kan løsningen være at sørge for, at rengøringen og oprydningen bliver gjort sammen som en familie.

 • Gør oprydningen til en leg eller en aktivitet for hele familien og gør det til en del af kvalitetstiden.

Det er vigtigt, at børn lærer at rydde op fra en tidlig alder. Det er en vigtig lektion, at alle bidrager. Der findes flere legemuligheder, som du kan gøre sammen med børn i forskellige aldre for at gøre oprydningen sjov og til en tid, hvor I kan være sammen.

Børn kan være med til oprydning, tøjvask og rengøring af gulve og overflader. Selv babyen kan deltage i en sele, en babystol eller på et legetæppe i nærheden.

 • Familietid i køkkenet: Lav mad og opvask sammen. Få børnene til at være med til at lave aftensmaden og gør det til en hyggelig stund at være sammen.

Allerede fra børnene er helt små, kan de sidde i højstolen, mens du laver mad. Når de bliver større, kan de deltage ved at smage på maden og komme med forslag til, hvad de vil spise og lave.

Når de er gamle nok, kan de få en skammel at stå på, røre og udføre opgaver, der passer til deres alder, f.eks. at smide ting i skraldespanden. Ældre børn kan deltage fuldt ud i madlavningen, dække bord eller vaske op sammen med en anden voksen eller søskende.

Ikke kun kan det blive meget sjovt og give god kvalitetstid, men forhåbentligvis efterlader det også positive associationer med oprydning, da det er blevet gjort til noget hyggeligt i stedet for en pligt.

Som Mary Poppins sagde: «A spoonful of sugar helps the medicine go down», og familietid kan være sukkeret, der får husarbejdet til at gå hurtigere.

Se på, hvad et «hjem» betyder, i en større sammenhæng

Det kan være til hjælp at ændre din tankegang om, at dit hjem skal være ryddeligt og rent, og i stedet se det som et sted, der skal leves i.

Det er måske ikke altid ryddeligt, men det skaber tid til mange flere gode øjeblikke.

 • Påmind dig selv om, at et godt liv er et vellevet liv.

Når du bliver ældre, vil du sandsynligvis ikke huske alle de gange, hvor dit hjem var pletfrit, men snarere alle de minder, du skabte sammen med dine kære.

 • Har du brug for en påmindelse, kan du hænge et citat eller en plakat op, der minder dig om, hvad der virkelig betyder noget i livet.

Eksempler på citater kan være «Et hjem er, hvor hjertet er», «Et hjem er, hvor dem du elsker, er» eller «Et hjem er, hvor der er aktiviteter, latter og gode minder».

Skær ned på tidsrøvere med løsninger, der skaber mere tid

Nogle forældre, der har skrevet til blandt andet Kvinneguiden, har fundet det gavnligt at gennemgå, hvordan de bruger deres tid i løbet af en uge og en måned.

Mange opdagede, at de brugte meget tid på små ærinder og små pit-stops, som samlet udgjorde en betydelig del af deres tid.

Flere indså, at deres «dårligt planlagte ærinder» bestod af at gå ind i forskellige butikker på vejen hjem, formålsløst gå rundt i butikken uden en plan og spekulere på, hvilket mærke de skulle vælge til faste indkøbsvarer som tandpasta og shampoo.

 • Skær ned på unødvendige ærinder. Desuden, køb faste mærker af jeres favoritprodukter.

På denne måde kan I spare masser af tid på faste poster i hverdagen. Flere forældre fortalte også, at disse tiltag havde reduceret hverdagsstresset en smule og gjort det lettere at finde tid til familielivet.

Andre tips til at skære ned på tidsrøvere

 • At bruge mobilen meningsløst og meget blev beskrevet som en stor tidsrøver, som det var vigtigt at skære ned på eller droppe, især når de var sammen med børnene eller mens de var vågne.
 • At investere i en robotstøvsuger kan være til stor hjælp. En robotstøvsuger kan fjerne det værste støv, sten, sand og lignende. Dette er noget, mange familier med børn sværger til, og det har hjulpet forældre med at få mere tid til børnene.
 • Rengøringshjælp var en hovedanbefaling blandt dem, der ikke svor til robotstøvsugeren. Flere forældre har skrevet på fora, at det var godt både for familielivet og parforholdet.
 • Hold dig til simple middage!
 • Brug én dag om ugen til at planlægge alt, hvad du har brug for til den kommende uge.

Det kan for eksempel være hver søndag aften efter børnene er lagt i seng, og så handler du alt ind på mandagen.

Det kan også være en god idé at lave store portioner, så du ikke behøver at lave mad hver eneste dag. På denne måde vil du spare tid på indkøbsdage og madlavning.

For dem, der ønsker at gøre madindkøb til en hyggelig aktivitet, kan I planlægge og handle ugens måltider sammen.

For eksempel kan I handle sammen hver lørdag, da der er større sandsynlighed for, at alle er veludhvilede og har god tid, hvilket sikrer en højere succesrate.

Hvis kun ét af børnene kan lide at lave mad, kan du bruge lejligheden til at tilbringe kvalitetstid med dette barn, måske med en tur på café bagefter.

 • Overvej at få måltidskasser leveret eller bestille alle dagligvarer og alt, I har brug for, online med hjemmelevering, direkte til døren. Så sparer I i hvert fald tid på indkøb.
 • Gør aftensmaden til en vigtig familiesamling. Dette giver jer mulighed for at have kvalitetstid under en almindelig og for mange nødvendig opgave.
 • Træning sammen som en familie kan være en god idé. Træning tager meget tid, så det kan være værd at bruge én eller flere sessioner sammen.

Det er vigtigt for børn at tilbringe tid sammen med andre i deres egen alder, men al træning behøver ikke at foregå med andre børn.

I kan prøve en familiesport eller afprøve forskellige træningsformer og hobbyer sammen for at se, hvad der falder bedst i smag. Hvis I træner derhjemme, kan I involvere børnene i træningen på en sjov og sikker måde.

 • For dem, der er flere end én forælder, anbefales det at træffe beslutninger sammen, være realistiske og være bevidste om, hvilke roller og ansvarsområder I ønsker.

Involver børnene i hverdagen

For at få mere tid til hygge end konflikter bør du involvere børnene i daglige opgaver og tidsplanen.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at det kan være udfordrende at få børnene med på opgaver, der skal gøres for at få hverdagen til at fungere.

Som beskrevet af foreldrehverdag, er børnenes hjerne som en ubetrådt sti. Tidsforståelse er ikke noget, vi er født med, men noget, vi lærer gennem øvelse.

Vi voksne har allerede gået stien millioner af gange, for os er vores rutiner blevet en motorvej. Vi skal derfor tage børnenes tempo og læringsproces i betragtning, når vi planlægger hverdagens opgaver og tidsplan, så vi får en mere behagelig hverdag sammen.

Du kan lære børnene om tidsforståelse på mange måder. Én måde er at give dem besked om, hvornår tingene skal gøres, før de skal gøres.

Du kan for eksempel investere i et digitalt ur med nedtælling eller flere timeglas med forskellige tidsintervaller.

For eksempel kan du have timeglas, der varer i 2, 5, 15, 30 og 45 minutter samt 1, 1,5 og 2 timer. Det kan stadig være en god idé at give besked undervejs for at give en indikation af, hvor lang tid børnene har tilbage, før de skal stoppe det, de laver.

Udover at inddrage børnene i dine rutiner, kan det være en god idé at starte med børnenes egne rutiner så tidligt som muligt.

For eksempel kan du hjælpe dit barn med at etablere tandbørsterutinen ved at børste deres gummer og tænder som baby.

Dette vil hjælpe dig og barnet med at gøre rutinerne til en naturlig del af hverdagen og gøre, at I bruger tiden mere effektivt, så der bliver mere tid til andre ting.

Bedre plads til refleksion

Eksperter, undersøgelser og statistik viser, at vi generelt bruger mere tid på vores familieliv end tidligere generationer. Diskussionen om, hvor meget tid vi skal bruge og hvor tæt vi skal være på vores børn, vil nok fortsætte i det uendelige.

Eksperter understreger dog, at det også er vigtigt at give børn frihed til at lære og være på egen hånd. Kvalitetstid er derfor vigtigere end kvantitet i store mængder.

På den måde kan du, når børnene har brug for at udøve deres egen frihed, også give dig selv lidt frihed.

Husk, at det er okay ikke at være en perfekt forælder.

Psykologer har observeret, at forældre ofte er usikre og bange for at begå fejl, men barnet håndterer, at forældre begår fejl, så længe der er dialog og ærlighed om det. Det vigtigste er at tale om konflikter og at forældrene ikke forbliver fraværende.

Find ting, der øger dit stress- og frustrationsniveau, og skriv både små og store irritationer ned. Prøv at finde enkle løsninger for at eliminere dem og give slip på dem, der ikke kan ændres.

Dette vil gøre, at du føler dig mindre overvældet, og det vil give dig bedre plads til det, der virkelig betyder noget, som din familie.

Hvor meget plads har du brug for?

Relaterede indlæg

Søg på hjemmesiden

Hvad menes der med gratis van?

Få van med i købet.

Når du lejer denne lagerplads, får du rådighed over en gratis van, når du flytter dine ting ind på lageret. Når du har foretaget din bestilling, vil du modtage en rabatkode, som du kan benytte hos vores samarbejdspartnere.
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Hvad er lagertaxi?

Med Lagertaxi får du bil, bærehjælp og chauffør med, når du bestiller lager.

Ydelsen kræver 6 måneders binding af lagerlejen.

Hvad er outlet?

Outletlagre har lavere priser!

Dette skyldes, at de har en lidt mærkelig form, en stolpe eller et rør på lageret eller lignende.